21 manieren om "songwriter's block" te doorbreken.

Zit je vast? Hier zijn 21 concreet uitvoerbare tips om een songwriter's block te doorbreken. Vind de acties die best bij jou passen, en probeer ze uit op jouw onafgewerkte nummers!

writer's block

1. Relax!

Elke song wordt woord voor woord en noot voor noot geschreven. Aanvaard de chaos in het proces en kom tot rust. Het is een work-in-progress. Denk: "elk onafgewerkt idee is een startpunt. Je kan ze combineren, herwerken, schrappen, opsplitsen, enz. Hoe meer je er hebt, hoe beter!"

2. Systeem

Gebruik consequent een systeem om ideeën te verzamelen en te ordenen. Maak voor jezelf uit wat het beste werkt. Een notitieblok, notitie app op je smartphone of tablet, pen en papier, opnames met je ipod van tekst of melodie, ... . Hoe dan ook, zorg ervoor dat je elk idee vastlegt zodat het bruikbaar is in de schrijffase.

3. Routine

Consistentie is de beste leerschool. Pin een dagelijks moment vast om te werken aan muziek. Focus gedurende een vooraf bepaalde tijd 100% op één of meerdere onafgewerkte songs.  Het sleutelwoord is FOCUS. Dat kan enkel wanneer je alle mogelijke afleidingen pro-actief elimineert. Neem een snack en een drankje en ga nog even naar de wc. Communiceer met je partner of huisgenoten dat je even niet gestoord wil worden (een bordje op de deur?). Verstop je smartphone en zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van sociale media. Er bestaan apps die dergelijke websites (tijdelijk) blokkeren. Zet een timer. Neem een paar seconden de tijd om te ademen en kom tot rust. Bepaal concreet wat je gaat doen. Ready? Set... Go! No excuses!

4. Structuur

Creëer voor jezelf een schematisch overzicht van het nummer. Probeer daarbij zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Welke onderdelen heeft het nummer (strofe, refrein, bridge, ...)? Uit hoeveel maten bestaat elk onderdeel? Welke akkoorden worden er bij welk deel gebruikt? Welk verhaal wordt er verteld in de strofes? Waar zit de tempo wijziging? Waar wijzigt de dynamiek? Wanneer komen de backings er bij? enz. Dit kan variëren van enkele pagina's beschrijving tot een ruwe potloodschets (zie voorbeelden). Hoe dan ook, deze roadmap moet je helpen om overzicht te krijgen.

5. Record

Heb je een basisidee? Aarzel dan niet om het even op te nemen met je smartphone of laptop. Neem deze opname mee op de trein, op de fiets of in de wagen, en probeer er objectief naar te luisteren. Wat is het sterkste punt van het idee? Waarop kan je verder bouwen? Waar is er nog werk aan? Gebruik de antwoorden op deze vragen in een schrijfsessie.

6. Samenwerking

Zoek een vriend, muzikant en/of producer en laat hen jouw work-in-progress horen. Vraag om eerlijke feedback of naar hoe zij het nummer zouden afwerken. Luister aandachtig naar wat ze te vertellen hebben, en vermeid de neiging om in de verdediging te gaan. Collaboratie opent zeer interessante deuren.

7. Vragen

Denk aan het verhaal en beantwoord de vragen: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? Wees niet te kritisch in deze fase. De bedoeling is om een brede context voor het verhaal te creëren. Probeer pas nadien de antwoorden om te vormen tot lyrics.

8. Stretch de spieren

Ga op zoek naar artikels, boeken, online cursussen en/of video's over songwriting. Probeer je vaardigheden te ontwikkelen en pas de informatie toe op onafgewerkte nummers.

9. Perspectief

Plaats jezelf even in de schoenen van je favoriete artiest en vraag: "hoe zou hij of zij dit nummer afgewerkt hebben?"

10. Locatie

Ga eens schrijven op verplaatsing! Probeer jouw songs af te werken in een koffiehuis, park, openbare plaats, toilet of verlaten fabrieksgebouw.

11. Schrijf complete shit!

Schrijf een afgewerkt maar waardeloos nummer. Je zult versteld staan van het effect van even alle remmen los te gooien. Laat veroordelingen en kritiek achterwege. Ga vervolgens verder met deze mindset om andere nummers af te werken.

12. Sociale druk

Leg jezelf een deadline op en communiceer die met de buitenwereld. Hoe meer mensen ervan weten, hoe beter! Op die manier creëer je een externe consequentie op uitstelgedrag. En dat blijkt psychologisch enorm te werken!

13. Vertel een verhaal

In plaats van een song te schrijven, probeer gewoon een verhaal te vertellen. Hou het verhaal interessant door te evolueren in tijd (verleden - heden - toekomst) of door te veranderen van vertelperspectief (ik, jij, hij/zij, wij, jullie, zij). 

14. Melodie

Zit je vast met een eentonige melodie? Probeer die te variëren op één van volgende manieren:

  1. Stijg of daal chromatisch op de toonladder.
  2. Gebruik intervallen om te stijgen of te dalen. Probeer in de eerste plaats akkoordnoten. Probeer nadien ook niet-akkoordnoten.
  3. Laat de melodie eens starten op een niet-akkoordnoot. 
  4. Ga op zoek naar het bereik van jouw stem. Wat zijn de hoogste en laagste noot die je kan zingen? Kan je de melodie daar naartoe laten evolueren?

15. Instrumentexperiment

Neem eens een ander instrument vast. Heb je thuis nog iets liggen? Kan je iets lenen van een vriend of kennis? Of heb je een laptop met virtuele instrumenten? Voeg iets toe wat buiten jouw comfort zone ligt.

16. Pauze

Lukt het even echt niet? Geraak je niet vooruit? Misschien zit je met andere bezorgdheden of heb je gewoon een mindere dag? Neem een korte pauze en beweeg! Maak een wandeling en probeer terug wat perspectief te krijgen. 

17. Opzoekwerk

Lees een tijdschrift, een boek, of een krant. Open een zoekrobot en onderzoek het onderwerp van de song. Verzamel alle mogelijke ideeën en wees niet te kritisch. Neem een korte pauze en kijk nadien terug op de lijst. Welke ideeën kan je gebruiken voor dit nummer?

18. Focus op de bomen, niet op het bos

Soms verliezen we onszelf in het grotere geheel. Hoe zal deze strofe leiden tot het refrein? Hoe zullen we een contrast creëren met de bridge? Probeer je aandacht even te centreren rond een specifiek onderdeel van het geheel. Probeer bijvoorbeeld eerst een goed refrein te schrijven, of een tweede strofe. Nadien kan je zoeken naar manieren om samenhang of contrast te creëren.

19. Brainstorm

Neem 10 minuten de tijd om alles op te schrijven wat in jou opkomt als je denkt aan het onderwerp, verhaal of gevoel van het nummer. Laat de trein van gedachten voorbij rijden en probeer snel te noteren zonder te veel na te denken. Wie weet wat je ontdekt in jouw onderbewustzijn?

20. Luister

Luister naar inspirerende muziek. Ga op zoek naar die albums die jou motiveerden om zelf muziek te maken. Of ga net op zoek naar genres waar je persoonlijk minder vertrouwd mee bent, en verruim je blik!

21. Artistieke identiteit

Denk even na over wie je bent als artiest. Hoe zie je jezelf als artiest? Hoe zien anderen jou als artiest? Welke missie of kernboodschap wil je uitdragen als artiest? Wie waren je grootste invloeden? Vaak geven de antwoorden op deze vragen iemand meer richting tijdens het songwriting proces.